Leegstaande gebouwen transformeren vergt vaker creatieve oplossingen
Van kantoorpand naar wooncomplex

Het kabinet wil in 2025 zo’n 100.000 nieuwe woningen bouwen, een deel daarvan moet worden gerealiseerd in leegstaande (kantoor)panden. Woonminister Mona Keijzer (BBB) trok hier 70 miljoen extra voor uit. De ombouw van leegstaande panden is namelijk aan het stagneren. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om de leegstaande gebouwen een nieuwe woonfunctie te geven. Het is alleen een kwestie van ‘out of the box’ denken en openstaan voor creatieve oplossingen.
De politiek wil jaarlijks zo’n 15.000 leegstaande gebouwen verbouwen tot woningen. Maar na de piekjaren van 2018 en 2019 lopen de cijfers gestaag af. Dit komt met name omdat de beste locaties met lege panden al getransformeerd zijn. Het creëren van woningen in een kantoorpand midden in een populair woongebied, met bestaande voorzieningen in de buurt, ligt voor de hand. Het ombouwen van een bedrijfspand op een verlaten bedrijventerrein naast de snelweg is simpelweg minder aantrekkelijk voor ondernemers. Daarnaast zijn er ook strengere regels gekomen voor energie-efficiëntie, daglicht, ventilatie en geluidsbelasting aan de gevel. Maar de vraag naar kantoorruimte op bedrijventerreinen neemt af en de vraag naar woningen neemt nog steeds toe.
Het voormalig kantoorgebouw in de Arnhemse wijk Kronenburg is het bewijs dat het toch kan om van een leeg kantoorgebouw naast de snelweg een comfortabel en aantrekkelijk wooncomplex te maken.
Projectontwikkelaar Kudo, woningcorporatie Portaal en vastgoedadviseur Circle Real Estate werken samen om 102 sociale huurappartementen te creëren in twee oude kantoorpanden. Tussen de twee betonnen bouwwerken komt een nieuw complex met 37 koopappartementen. De kantoren stonden al tien jaar leeg en waren sterk verwaarloost, een doorn in het oog voor de omgeving. De beslissing om dit transformatieproject aan te gaan in de plaats van sloop- en nieuwbouw scheelt ook nog eens zes miljoen kilo betonafval.
Ondanks de vele en goede voorzieningen in de buurt lag de locatie niet direct voor de hand. Achter het complex bevindt zich de drukke N325 en de benodigde geluidsdichte gevels maakten het project financieel onaantrekkelijk. De ontwikkelaars puzzelen met het ontwerp. Na overleg met de gemeente Arnhem is er toch een haalbaar plan ontwikkeld. De norm voor het aantal parkeerplaatsen bij de nieuwe appartementen is versoepeld, waardoor de ondergrondse parkeergarage uit het budget kon worden gehaald. Dankzij deze concessie is er nieuw leven geblazen in de verwaarloosde betonnen panden.
Wegens de grote behoefte aan woningen en het gebrek aan ruimte is het voor ontwikkelaars en vastgoedeigenaars van belang om te zoeken naar alternatieve oplossingen zoals het transformatieproject in Kronenburg. Tegelijk zijn niet alle projecten even makkelijk te realiseren. De missie om leegstand te transformeren naar hoognodige woningen zal een traject zijn voor de lange adem. Stapje voor stapje en project voor project.
Lees meer op: Waarom er steeds minder leegstaande kantoren worden verbouwd tot woningen