Het geheim achter de snelle gebiedsontwikkeling in Amsterdam Zuidoost
Hoe een innovatieve samenwerking in recordtempo de bouw van 530 flexwoningen realiseerde

In Amsterdam Zuidoost zijn in slechts tweeëneenhalf jaar 520 modulaire flexwoningen gerealiseerd. Dat is uitzonderlijk snel voor een project van deze omvang. Het geheim? Een vernieuwende aanpak van het ontwikkelproces, een andere vorm van samenwerking tussen woningcorporaties en de gemeente en het bewust nemen van risico's.
In de H-buurt van Amsterdam Zuidoost werken woningcorporaties Eigen Haard, Ymere en Rochdale samen met de gemeente Amsterdam aan Brasa Village. In juni 2025 kunnen de eerste bewoners al intrekken, terwijl soortgelijke projecten normaal gesproken zeker tien jaar duren. De snelheid is te danken aan modulaire bouwmethoden, prefabricage en het tijdelijke karakter, waardoor er minder strikte eisen waren voor ontwerp en stijl. Daarnaast speelde de door de gemeente gewonnen SFT-subsidie van de overheid een cruciale rol.
Een gezamenlijke aanpak met vaste bouwpartners
De corporaties sloegen de handen ineen en doorbraken zo de traditionele manier van bouwen. Binnen de Nieuw Hollandse Bouwstroom selecteerden de corporaties al in 2021 drie ervaren bouwpartners: Heddes Bouw & Ontwikkeling, Homes Factory en Moos. Door woningtypes en plattegronden vooraf te standaardiseren, werd veel tijd bespaard. Bovendien werden de taken helder verdeeld: Rochdale nam de conceptontwikkeling voor haar rekening, Ymere de contracten en projectplanning en Eigen Haard de decentrale voorzieningen en het beheer.
Pressure cooker-proces
Vanaf januari 2023 werkten de betrokken partijen intensief samen in een pressure-cooker-proces. Binnen zes maanden lagen de benodigde plannen, vergunningen en ontwerpen klaar. De bouwteams konden zicht hierdoor volledig richten op de uitvoering, terwijl de gemeente parallel werkte aan de openbare ruimte en planologische kaders.
Versnelling door lef en risicomanagement
De partijen namen bewust risico's om snelheid te behouden. Al vanaf dag één werden nutsvoorzieningen voorbereid, ondanks dat de vergunningen nog niet volledig waren goedgekeurd. Dankzij slimme risicobeheersing, flexibele bouwplanning en een minimale bezwaarprocedure verliep dit proces soepel. Slechts één bewoner diende bezwaar in, zonder gevolgen voor het project.
Tijdelijk wonen, permanente kwaliteit
Hoewel Brasa Village een tijdelijk project is, voldoen alle woningen aan het Bouwbesluit voor permanente woningbouw. De betrokken partijen pleiten dan ook voor bredere toepassing van modulaire bouwmethoden, ook bij permanente gebiedsontwikkelingen. Ondanks de hogere kosten, biedt modulaire bouw snelheid, duurzaamheid en minder overlast voor omwonenden.
De eerste woningen worden deze zomer opgeleverd, de laatste volgen eind 2025. De SFT-subsidie vereiste oorspronkelijk een oplevering binnen twee jaar, maar door omstandigheden werd dat iets uitgesteld, met toestemming van de overheid. De woningen blijven vijftien jaar staan, met de hoop en ambitie om ze uiteindelijk een vaste plek te geven.
Bron: Gebiedsontwikkeling.nu - 17 april 2025
Foto's:
Ymere
Heddes Bouw & Ontwikkeling