Subsidieregeling flexwoningen versoepeld
Minister Keijzer versoepelt de voorwaarden voor de subsidieregeling van flexwoningen

Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer heeft water bij de wijn gedaan, de subsidieregeling voor flexwoningen wordt flink versoepeld. De voorwaarden voor het aanvragen en verstrekken van de meerjarige stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen (SFT) worden een stuk minder streng, tegelijkertijd gaat het subsidiebedrag drastisch omhoog.
Keijzer bracht 3 februari de nieuwe SFT-regeling naar buiten. Eind 2024 stelde zij al een eerder nieuw SFT-plan op, waarvan de aanpassingen niet positief werden ontvangen. Deze kritieken zijn meegenomen in de vernieuwde versie. Keijzer hoopt met de aanpassingen een boost te geven aan de bouw van nieuwe flexwoningen.
Doelstelling niet behaald
De werkelijke bouw van flexwoningen loopt ver achter bij het gestelde doel van 15.000 flexwoningen per jaar. Dit aantal is geen enkele keer behaald sinds de ingang van de doelstelling in 2020. Na de invoering van de subsidieregeling zijn er slechts 3.398 flexwoningen gerealiseerd in 2022 en 5.106 in 2023. De schatting voor 2024 staat op 8.300 woningen, het werkelijke aantal is nog niet gepubliceerd. Alhoewel er een stijgende lijn zit in de bouw van tijdelijke woningen, wordt het doel van 15.000 nieuwe flexwoningen nog lang niet gehaald. Afgelopen jaar was er 74 miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidieaanvragen, waarvan maar 15 miljoen werd aangevraagd, maar liefst 59 miljoen euro bleef onaangeroerd.
Financieel (on)aantrekkelijk
Dit komt volgens betrokkenen, omdat de subsidieregeling simpelweg niet aantrekkelijk genoeg is voor gemeenten. Het realiseren van de flexwoningen kostte te veel geld en de huurperiode was te kort om die kosten terug te verdienen. De 7.800 euro die aangevraagd kon worden maakte de bouw van een flexwoning met een onrendabele top van 38.000 euro niet de moeite waard. Ook de nieuwe toezegging van Keijzer voor een subsidie van 8.500 euro werd niet met enthousiasme ontvangen. “Een druppel op de gloeiende plaat”, noemde Aedes deze concessie.
““Bouwen binnen twaalf maanden is onrealistisch.”
Het nieuwe subsidiebedrag is daarom verhoogd naar 14.000 euro, bijna een verdubbeling van het vorige bedrag. In totaal bedraagt het beschikbare subsidiebudget voor 2025 ongeveer 78 miljoen euro. Verder vervalt het maximale aan te vragen bedrag van 5 miljoen euro per gemeente. Gemeenten kunnen gebruik maken van de subsidieregeling tot de pot leeg is.
Versoepeling van de eisen
Daarnaast was de gestelde opleveringstijd onrealistisch. Waar een flexwoning eerder opgeleverd moest worden in twaalf maanden veranderde de nieuwe regeling naar ‘starten binnen twaalf maanden’ en uiteindelijk in ‘starten binnen achttien maanden.’ Deze verlenging van de bouwtijd is hard nodig, volgens de kritieken. “Bouwen binnen twaalf maanden is onrealistisch.”
““Het grote potentieel voor het optoppen van bestaande gebouwen met flexwoningen.”
Het tijdelijk optoppen van bestaande wooncomplexen valt in de nieuwe SFT-regelingen ook onder de noemer flexwoning. Keizer noemt ‘het grote potentieel voor het optoppen van bestaande gebouwen met flexwoningen', als basis voor deze beslissing.
Brede definitie flexwonen
Naast het optoppen van wooncomplexen geldt de nieuwe SFT-regeling ook voor het tijdelijk omzetten van een kantoorpand naar woningen en kleine verplaatsbare woningen. Het is de bedoeling dat deze kleine woningen snel opgebouwd kunnen worden en na tien tot vijftien jaar weer uit elkaar kunnen worden gehaald en ergens ander weer worden opgebouwd. Overigens moeten de flexwoningen wel van dusdanige kwaliteit zijn dat ze ook kunnen blijven staan.
Lees meer over de nieuwe SFT-regeling op https://www.cobouw.nl/326662/impopulaire-subsidie-voor-flexwoning-verder-versoepeld-na-kritiek, of over de klachten over de eerdere versie op https://www.cobouw.nl/326095/keijzer-wijzigt-miljoenensubsidie-flexwoningen-maar-kritiek-blijft.