VvE's moeten optoppen

Platform31 doet vijf aanbevelingen
3 april 2025
2 minuten leestijd
VvE

Optoppen, het toevoegen van een extra woonlaag op bestaande gebouwen – biedt veel potentie voor woningbouw, óók bij Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Toch blijft het aantal gerealiseerde projecten bij VvE’s ver achter. Platform31 formuleerde vijf aanbevelingen om hier verandering in te brengen:

  1. Versoepel wet- en regelgeving
    De huidige 80%-regel bij besluitvorming binnen VvE’s is vaak te streng, zeker bij kleine VvE’s. Een wetswijziging naar een gekwalificeerde meerderheid, zoals in Frankrijk (twee derde meerderheid + helft van eigenaars aanwezig), zou optoppen aanzienlijk vergemakkelijken.
  2. Geef bewoners bovenste verdieping een voorkeursrecht
    Stimuleer draagvlak door bewoners van de hoogste etage als eersten het recht te geven een optopwoning te kopen. Dit sluit aan bij hun vaak al bestaande voorkeur voor wonen ‘op het dak’.
  3. Gebruik optoppen om verduurzaming te financieren
    VvE’s worstelen met hoge kosten voor verduurzaming. De opbrengsten van optopwoningen – via verkoop of verhuur – kunnen helpen om deze investeringen haalbaar te maken.
  4. Werk samen met professionals
    Zelf optoppen is complex. Schakel deskundige partijen in zoals De Optoppers of Team Topup, of huur het dak uit aan een ontwikkelaar. Zo worden opbrengsten en kennis geborgd.
  5. Pas het principe ‘Ja, tenzij’ toe
    Maak optoppen de norm. Sta het in principe toe, tenzij zwaarwegende bezwaren bestaan. Dit vraagt om een proactieve, stimulerende opstelling van gemeenten en rijksoverheid.

Met deze aanbevelingen wordt optoppen bij VvE’s niet alleen mogelijk, maar ook aantrekkelijk. En dat is hard nodig, gezien de woningbouwopgave én verduurzamingsuitdaging waar Nederland voor staat.


Bron: Platform31 - 2 april 2025
Foto: Creative City Solutions