Een flexwoning is geen tijdelijke woning

Doe maar flex

4 minuten leestijd

In korte tijd een flink aantal woningen realiseren? Geen enkel probleem! Dat bewijst de Beverwijkse bouwer HDO-groep, die aan de laan van Decima in Haarlem binnen zes maanden 86 flexwoningen neerzette voor Oekraïense vluchtelingen. “Een flexwoning is niet hetzelfde als een tijdelijke woning,” benadrukt Bertil Klootwijk, directeur van HDO. “Vaak worden die begrippen door elkaar gebruikt. Hier gaat het om kwalitatief goede woningen, die net zo lang meegaan als traditionele woningen, maar wel snel en makkelijk weer voor een ander doel en op een andere plek gebruikt kunnen worden.”

De woningen staan in een soort U-vorm vlakbij het station en de snelweg. “Deze woningen zijn daarom extra geluiddicht gemaakt, want het kan wat lawaaiig zijn,” legt Klootwijk uit. De woningen zijn klein maar efficiënt. De meeste zijn tussen de 23 en 36m2 en een aantal zijn wat groter. “Meestal wonen er twee personen in en in de grotere kunnen vier personen wonen. “Ze worden volledig in de fabriek gemaakt en in modules aangeleverd. Er zit al een keukenblok en een badkamer in, zelfs het bed is er al. We moeten ze alleen nog aansluiten aan het riool en elektra. Plug en play dus eigenlijk.” Dat gemak en snelheid geen consequenties hebben voor de kwaliteit bewijst dit project in Haarlem. De woningen voldoen volledig aan het nieuwbouwbesluit, ze hebben zelfs een hogere RC-waarde dan vereist. Ze zijn volledig van hout en zeer goed geïsoleerd. Verwarmen gebeurt met behulp van airco’s. Wat bijzonder is, is dat de materialen volledig losmaakbaar zijn. Dit betekent dat niet alleen de units als geheel opnieuw te gebruiken zijn, maar ook de losse onderdelen van de woning.

Het initiatief voor de tijdelijke woonwijk lag bij de gemeente Haarlem. De gemeente had hiervoor een interne competitie uitgeschreven. Klootwijk: “Het belangrijkste was de snelheid van leveren en de strakke doelstelling. Het moest binnen zes maanden klaar en bewoonbaar zijn, daarbij was superveel flexibiliteit vereist. Voorheen werd in zo’n geval vaak gekozen voor containerwoningen, maar hout biedt enorm veel voordelen. Om te beginnen is het veel lichter van gewicht, waardoor we niet hoefden te heien. Maar ook om in te wonen is het comfortabeler, door een prettiger binnenklimaat.”

In het midden van de U, die de woningen met elkaar vormen, is een multifunctionele ruimte, een soort woonkamer, omgeven door een gemeenschappelijke tuin en buitenspeelruimte. De ‘woonkamer’ is volledig van gerecycled materiaal gemaakt. Hier kunnen bewoners bijvoorbeeld op afstand werken, spelletjes doen, samen eten, elkaar ontmoeten, net waar behoefte aan is. Verder zijn er tussen de woningen een aantal ruimtes waar gezamenlijke wasmachines staan. De bewoners zelf zijn ook positief. “Recent is er een onderzoek geweest, hoe ze het wonen ervaren,” vertelt Klootwijk, “en ze zijn tevreden over het comfort en de voorzieningen.” Op verzoek van de gemeente Haarlem draagt HDO ook zorg voor het beheer van het complex. Een aantal uren per dag is er iemand van HDO aanwezig voor vragen van de bewoners en kleine reparaties.

De woningen worden vanuit de fabriek met diepladers aangeleverd. Al het werk is al in de fabriek gedaan dus op de locatie gaat het dan heel snel. “Het is echt een kwestie van tien minuten. Heel indrukwekkend om te zien,” aldus een trotse directeur. In Haarlem zijn de woningen verdeeld over drie blokken, die elk bestaan uit drie woonlagen. Dat deze duurzame en snelle oplossing voor flexwoningen niet onopgemerkt bleef, blijkt wel uit het feit dat HDO met dit project zilver won bij de Houtbouwprijs 2024, die jaarlijks wordt uitgeschreven door het Houtblad.

Voor de bewoners is het te hopen dat hun verblijf van korte duur is. Want dat zou betekenen dat de vrede in Oekraïne is weergekeerd. Toch zie je dat velen een persoonlijk tintje aan de woning hebben gegeven, door bijvoorbeeld plantjes en bloembakken te plaatsen. Als de woningen op deze plek overbodig worden, dan is er geen man overboord. “De woningen zijn heel makkelijk te verplaatsen en elders voor een ander doel te gebruiken. Ze zouden bijvoorbeeld heel geschikt zijn ook als studentenwoningen, waar ook een groot tekort aan is,” legt Klootwijk uit. “Je kunt ze meerdere keren op- en afbouwen op verschillende plekken en op verschillende manieren, dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit.”