‘Ik ben een believer’

Bas Sievers, bestuurder van Woonpartners

5 minuten leestijd
ketenintegratie
seriematig aanbesteden

Bas Sievers, bestuurder van Woonpartners uit Helmond geldt als een warm pleitbezorger van geïndustrialiseerde woningbouw. “Ik ben een believer.” Met twaalf collega’s en de gemeente Eindhoven heeft hij net getekend voor de tweede fase van de Bouwstroom WoonST: 2500 conceptmatig geïndustrialiseerde woningen die de komende zes jaar door de deelnemende corporaties worden afgenomen. “Maar als we ook het ontwikkeltraject niet vernieuwen dan gaan we de grote versnelling niet maken.”

Bouwstroom. Het is in zijn ogen maar een woord. “Waar het om draait is, kunnen we massa maken? Dat kunnen we als corporatie niet alleen. Dat moeten we samen doen en dan gaan we project overstijgend inkopen. Vanaf dag één heeft de gemeente meegedaan. We hebben het vooral praktisch gemaakt. Laten we dingen samen gaan doen. En laten we dan kijken waar we tegenaan lopen en wat we kunnen oplossen. En daar is het woord Bouwstroom aan gehangen.”

De eerste duizend woningen zijn in het kader van Bouwstroom WoonST 1.0 inmiddels gerealiseerd. Nu de betrokken partijen gaan beginnen aan WoonST 2.0 is volgens Sievers duidelijk dat ook het voortraject onder de loep moet worden genomen. “Er gebeuren nog veel dingen in het speelveld van gisteren. Dat merken we hier in de praktijk ook. We doen toch vaak het oude kunstje en dan gaan we uitvoeren. En dat doen we dan industrieel of conceptueel of project overstijgend of welke fantastische woorden je eraan koppelt. Dan gaat het buiten sneller, maar het traject aan de voorkant? Ik ben het eens met de constatering in deze uitgave dat als we industrialisatie niet ook aan de voorkant in het proces inbedden we nooit echt gaan versnellen. Ik zie hier in de tweede fase van ons traject de grootste uitdaging in. Wil je de technische oplossingen die er zijn snel laten vliegen, dan moet je dat in het complete proces gaan integreren.”

Sievers denkt dat daarvoor wel meer regie van bovenaf moet komen. “Eén spelregel en daar gaan we ons aan houden. En niet allemaal die gedifferentieerdheid van mandaten en dat is ‘óns pakkie an’ of ‘daar gaat die ander niet over’.” Volgens Sievers is daar veel commitment en samenwerking voor nodig.

“Maar dat samen is tegelijkertijd vaak heel ingewikkeld. Wij merken hoe fijn het is om met de gemeente samen te werken. Maar we zien en horen ook hoe andere regio’s dat moeilijk vinden en aan ons vragen hoe we dat gedaan hebben.” Na een korte stilte: “Daar is geen blauwdruk voor. Wel begint het vaak bij mensen die elkaar vinden en eenzelfde doel hebben. Elders in deze uitgave staat de noodzaak van een coalition of the willing (hoofdstuk 3-red). Die hebben we ook wel eens vaker gebruikt. Met z’n allen zeggen ‘we doen het, maar je hoeft niet allemaal mee te doen. Met andere woorden, iedereen tekent mee maar je hoeft niet af te nemen.” Het heeft volgens Sievers ook een dubbel effect. “Mensen sluiten zich eerder aan als ze er niet honderd procent aan gebonden zijn. Ze tekenen dan vaker mee. En het grappige is”, voegt hij eraan toe, “dat bij ons de criticasters na drie jaar nu gewoon meedoet.”

De bestuurder van Woonpartners is ook een warm pleitbezorger van industriële woningbouw. Dat heeft volgens hem alles te maken met hoe hij na 25 jaar volkshuisvesting kijkt naar wat er aan woningen wordt neergezet. “Het is heel raar, maar het resultaat van het traditionele proces van architect tot constructeur tot proces bij gemeente, stedenbouw en welstand, heeft geleid tot al die wijken van na de oorlog. En daar staan best wel veel eenheidsworsten tussen. Dan kleeft er nu rond industrialisatie een sfeer van eenheidsworsten. Als we al jaren die eenheidsworst best fijn vinden, en dat vinden huurders en heel veel mensen. Die willen gewoon een doorzonwoning of een appartement met twee slaapkamers. En daar kun je heel veel verscheidenheid in brengen. Daarom ben ik een believer van de industrialisatie kant. En als we dat dan gezamenlijk inkopen kunnen we daar kwantumkorting op krijgen en de producent continuïteit, win-win-win.”

WoonST 2.0

De inkt onder het contract van WoonST 2.0 is nog maar net droog. Na in WoonST 1.0 1000 woningen gerealiseerd te hebben, zetten de dertien woningcorporaties in de Metropoolregio Eindhoven en negen gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven nu in op de bouw van 750 eengezinswoningen en 1750 gestapelde woningen. Deze woningen gaan de contractpartijen Hurks en BAM de komende zes jaar realiseren. “Betaalbaarheid en snelheid blijven de hoofddoelstellingen met de toevoeging om een gereduceerde milieu-impact te creëren. Het programma introduceert meer verschijningsmogelijkheden, waardoor er ook meer variatie in bouwstijlen mogelijk is. Maar de milieu-impact is wel significant.” In de uitvraag is gewerkt met Het Nieuwe Normaal. “We hebben gezegd; wat krijgen we als we daarvoor 15000 euro per woningen extra investeren? Dan gaan we bij de appartementen dus bijna energieneutraal en bij de eengezinswoningen zelfs energie negatief. Dan maken we echt wel een stap.”

Stip op de horizon

Tegelijkertijd ziet hij dit alles ook als een tussenstap. “Mijn stip op de horizon is dat de conceptenboulevard een goed overzicht biedt van wat de markt te bieden heeft.

En dat ik daar gewoon de top drie kan kiezen die past bij mijn project. En, als voorbeeld, dat als je tien woningen afneemt je twee procent korting krijgt en bij twintig woningen je 5 procent korting krijgt. En voor de rest hoef ik niks meer te doen. Ik hoef geen bouwstroom meer te organiseren. Dan wordt het een soort aanbieders markt. Ik kies gewoon uit het lijstje. En als wij als corporaties zeggen dat we altijd minimaal 50 of 75 procent uit dat lijstje halen, dan staan ze er ook allemaal op. Dan gaat die markt daar altijd zichtbaar op worden, want anders hebben ze geen opdracht meer.”