De grootste groeikansen voor prefab bouw liggen binnen de woningbouw, denken ondernemers. Vooral bij de bouw van rijtjeswoningen kan prefab een grotere rol gaan spelen. Dat blijkt uit het BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP. De enquête is ingevuld door aannemers en ondernemers uit de ontwerpsector, toeleverende industrie, installatiesector en afbouwsector.
Nederland telt nogal wat portiekflats, die vooral in de jaren vijftig en zestig uit de grond werden gestampt. 11 procent van de woningen, zo’n 847.000 stuks, bevindt zich in portiekflats. Een groot deel daarvan staat op de slooplijst. Ze zijn verouderd, gehorig en slecht geïsoleerd. Om te kunnen verduurzamen, moeten ze plaatsmaken voor nieuwe flats.
Of kan het ook anders? De TU Delft-studenten van SUM denken van wel. Bekijk hier hoe en zie hoe dit idee op de steun van het publiek kon rekenen; het haalde de meeste stemmen binnen en is dus Publiekswinnaar 2022!
Oak Bosrijk staat te springen om met OAK in de verkoop te gaan, een bijzonder project midden in het groen in Bosrijk, Meerhoven. Uit de presale blijkt het enthousiasme voor de designwoningen vanuit de consument, want het animo is groot.
Maar wat betekent OAK? In OAK woon je in een van de meest duurzame en gezondste wijken van Nederland. Hier wonen betekent bewuste en toekomstgerichte keuzes maken en wonen in een innovatieve woning van de toekomst. Een woning die bijdraagt aan een beter milieu, minder CO2-uitstoot, een gezond binnenklimaat heeft.
Sinds 2019 werkt De Bouwcampus samen met coalities en partners aan versnelling en opschaling van industriële woningbouw onder de campagne #zetdewoningbouwaan.
De transitiedoelstelling van de Bouwcampus is 50% industriële woning ontwikkeling en bouw (IW) in 2030. Als dit lukt, heeft industrialisatie significant bijgedragen aan het oplossen van de woningbouwcrisis. En het lukt als wij nu samen kiezen voor industrialisatie van de woningbouw! We zien ernaar uit om samen met de partners en deelnemers van het Lente akkoord 2.0 gezamenlijk een bijdrage te leveren door verdere versnelling te verkennen. Denk aan Bouwstromen, verbetering van het imago, matchmaking en industrieel ontwikkelen.
De ooit zuinige Biense Dijkstra verraste dit voorjaar door met een durfinvesteerder in zee te gaan. De Fries staat te popelen om zijn huizenfabriek op te schalen. Één probleem: “De crisis zit ons een beetje tegen.” Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft recent voor vijf jaar werk in Noord-Holland gekregen, waar een groep van acht corporaties bijna vierduizend woningen van zes bedrijven afneemt. Dat levert de Friezen de komende vijf jaar ongeveer zevenhonderd eengezinswoningen op. Die vaste stroom aan werk zorgt ervoor dat de huizenfabriek in Dokkum langzamerhand vol gaat lopen. De kunst is volgens Dijkstra die fabriek continu gevuld krijgen “zodat we het prijsniveau kunnen laten dalen en prijzen kunnen garanderen”.
Sinds deze week is er een nieuwe handreiking van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie met inspiratie en praktische handvatten voor gemeenten: de Handreiking Tenderen voor circulaire woningbouw.
Nederland staat voor een enorme uitdaging om meer en sneller te gaan bouwen en tegelijkertijd een duurzaamheidsopgave te realiseren. En het moet ook nog haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar zijn. Circulair bouwen biedt hiervoor een oplossing en is tegelijk ook een uitdaging. Dankzij de woensdag gelanceerde Handreiking Tenderen voor circulaire woningbouw is er voor gemeenten een nieuwe publicatie beschikbaar met tips en praktijkvoorbeelden om via tenderen samen met de markt te sturen op een lage milieu-impact.
We willen allemaal versnellen in duurzaamheid. Meters maken en maatschappelijke opgaves vliegensvlug invullen. Maar soms moet je juist de tijd nemen en om je heen kijken wat er allemaal gebeurt. Daarom neemt Duurzaam Gebouwd-expert Marjet Rutten je in deze video mee en laat ze je het verhaal zien achter de koplopers in conceptuele en industriële bouw.
Tijdelijke woningen moeten als ‘flexibele schil’ de vastzittende woningmarkt loswrikken. Sommige bouwers rollen de units al in hoog tempo de fabriek uit. Snel en duurzaam, claimen zij, al ontkomen ze niet aan het gebruik van staal en beton met een flinke CO₂-last. Hergebruik moet dat oplossen.
Het kabinet wil dat er de komende jaren duizenden flexwoningen bijkomen. Zo moet er over tien jaar een heuse ‘flexibele schil’ rond de woningmarkt zitten van verplaatsbare woningen. Ze moeten een verblijfplaats bieden aan woningzoekers die razendsnel een dak boven hun hoofd nodig hebben, zoals mensen die scheiden of arbeidsmigranten.
Geen koeien houden, maar vlas oogsten. Zo kunnen boeren alsnog verzekerd zijn van een mooie toekomst. Dat pleidooi komt van een groene koepel van de bouwsector, die zelf staat te springen om biomateriaal.
Slimmer, sneller en schoner woningen realiseren. Dat is de belofte van bouwen met gestandaardiseerde woningconcepten. Als corporaties daarbij samenwerken in regionale bouwstromen, kan het nog voordeliger uitpakken. In deze themasessie op het jaarcongres Stedelijke Transformatie werden de mogelijkheden verkend aan de hand van een praktijkvoorbeeld in Rotterdam.
Het bouwtempo moet omhoog, anders is het onbegonnen werk om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen: 1.000 woningen per dag moeten onder het mes om klaargestoomd te worden voor de nieuwe werkelijkheid. Industriële processen en prefab bouwen lijken geen toekomstmuziek meer, maar worden dagelijks uitgevoerd. Commercieel directeur Monique de Vos-Faay vertelt Duurzaam Gebouwd over de kracht van de prefab Kingsize wanden, onder meer toegepast bij het Haerenkwartier in Oosterwolde en Jeruzalem in Nijmegen.
Rick Wielens, co-founder ESTI: “Samen met een aantal corporaties die betrokken zijn bij So you think you can BUILD waren we te gast bij Barli in Uden. Met vereniging van woningcorporaties AEDES, Netwerk conceptueel bouwen en de woningcorporaties Wonen Zuid, Area, Domijn, Tiwos, Zayaz, Maasvallei, Antares, ZOwonen, Wonen Limburg en Alwel hebben we vorig jaar de markt uitgedaagd om met rendabele nieuwbouwwoningen te komen voor 1- en 2 persoonshuishoudens. Tijdens de bijeenkomst spraken we over de bouwplannen voor de winnaars van So you think you can BUILD challenge. Naast deze prachtige oplossingen van The New Makers met Uuthuuske, Dura Vermeer met Buiten de lijntjes leven en In the Middle Of Our Street met MOOS bespraken we nog 2 innovaties:
Hoe ziet de stad van morgen eruit? Heel anders dan die van nu, dat is zeker, want elk huis moet energieneutraal en circulair zijn. Een Eindhovense proeftuin laat de komende jaren zien welke kant het uit kan gaan. Innovators kunnen in Living LAB 040 naar hartenlust ‘ontdekwoningen’ bouwen.
In het transitietraject ‘Industrialisatie woningbouw’ van De Bouwcampus onderzoeken partijen de grootschalige toepassing van industriële woningbouw als kansrijke oplossing voor het woningtekort. Deze campagne is daar een gevolg van. Wil je meer weten over het traject? Bekijk het transitietraject op De Bouwcampus of neem contact met ons op.
Voor vragen en opmerkingen: De Bouwcampus, 015-20 26 070, info@debouwcampus.nl of neem direct contact op met het team.